MC Networking

Përfitimet shëndetësore dhe vlerat ushqyese të patates

Patatja, emri shkencor (Solanum tuberosum), është pjesë e një bime barishtore që i përket familjes Solanaceae, e cila përfshin gjithashtu patëllxhanë, speca dhe domate. Është një perime sezonale në shtator, por edhe e përhapur në pjesën tjetër të vitit, e vlerësuar shumë për shijen, si dhe për vetitë.

Le të shohim, pra, me ndihmën e Dr. Francesca Evangelisti - biologe ushqimore - cilat janë karakteristikat e patateve dhe vlerat ushqyese të tyre. Por së pari, le të zbulojmë pak histori.

Me origjinë nga Amerika, bima mbërriti në Evropë në shekullin e 16-të, kur akoma nuk dihej që, se ishte toksike nëse hahej pa përpunuar. Pra, pas një mosbesimi të parë për shkak të vdekjeve të shumta që ndodhën pas konsumimit të zhardhokut të papërpunuar, patatet u përhapën, duke u bërë një nga perimet më të kultivuara. Sot ekzistojnë më shumë se 2000 lloje të ndara në dy grupe të mëdha, përkatësisht ato me paste të bardhë, me miell dhe të përshtatshme për përgatitjen e patateve me pure, dhe ato me paste të verdhë (duke përfshirë edhe patatet e famshme të purpurta), më kompakte, dhe për këtë arsye të përshtatshme për gatim .

"Patatet kanë një përmbajtje të lartë uji (rreth 78.5 gram për 100 gram ushqim) dhe fibra. Proteinat nuk janë shumë të bollshme, por ato janë të një cilësie të lartë biologjike, afërsisht si ato të vezëve. Yndyrnat pothuajse mungojnë dhe ato janë, megjithatë, të papjekura, pra të mira, ndërsa, si për të gjitha ushqimet me origjinë bimore, nuk ka kolesterol ”. Përmbajtja e karbohidrateve (në veçanti niseshte) është e lartë, kjo është arsyeja pse patatet shpesh konsiderohen në të njëjtën kohë me ushqime me një përmbajtje më të lartë të sheqernave komplekse, gjegjësisht drithërat.

Një miks vitaminash:

Sa i përket mikronutrientëve, këto zhardhokë janë shumë të pasura me vitamina (C, A, B3, B1, B2, B6) dhe minerale (kalium, fosfor, kalcium, magnez, zink, bakër, hekur). Për më tepër, "midis vlerave të tyre ushqyese, patatet kanë fitokomponime të shumta, me veti të njohura antioksiduese, të tilla si lutein, zeoxanthin, beta-karoten, acid klorogjenik". Më në fund, megjithëse ekziston një besim i përhapur se patatet kanë kalori të larta, në realitet vlera është mesatare (86 për 100 gram ushqim).

Patatet sjellin përfitime të rëndësishme, jo për çudi që cilësia e purpurt është gjithashtu e pranishme në listën e ushqimeve të dietës smarfood, e cila mbron trupin, duke na mbajtur më të rinj dhe të shëndetshëm. Falë përmbajtjes së mirë të fibrave, patatja është në gjendje të zvogëlojë thithjen e yndyrave, sheqernave dhe kolesterolit, ndërsa stimulon aktivitetin e zorrëve dhe kryen një efekt domethënës ngopës. Përmbajtja e vitaminës C (megjithëse, duke qenë termolabile, ajo humbet pjesërisht nga gatimi) e bën pataten një aleat të rëndësishëm për shëndetin e lëkurës, muskujve dhe kockave: "vitamina C gjithashtu promovon thithjen e hekuri me bazë bimore dhe është një antioksidant i fuqishëm ", saktëson nutricionisti. Këto zhardhokë përmbajnë gjithashtu një raport perfekt të natrium-kaliumit. I intervistuari shpjegon, në fakt, se "ato janë të pasura me kalium, të dobishme për funksionimin e duhur të zemrës, sistemit të qarkullimit të gjakut dhe muskujve, dhe të varfër në natrium, në vend të kësaj ne e dimë se janë, në sasi të tepërta, një armik i shëndetit, veçanërisht i sistemit kardiovaskular dhe veshkat "./ ilgiornaledelcibo.it/

 

  • Comments

0 Comments:

Copyright © 2015 MCN TV Të gjitha të drejtat e rezervuara
Dizenjuar dhe Programuar nga MCN
Scroll to Top